İçerik Yönetim Sistemleri Nelerdir?

Ulaş Utku Bozdoğan: İçerik Yönetim Sistemleri Nelerdir?

İçerik yönetim sistemleri nelerdir? İçerik yönetim sistemleri web sitenizde giriş yaptığınızda web sitenizde bulunan içeriğinizi yönetmenize yardımcı olur. PHP dili ise ve programlama dilleri kapsamında en fazla kullanılan dildir. Yani genel olarak içerik yönetim sistemleri yazılırken bu dil tercih edilmiştir. Günümüzde açık kaynak kodu olan ve aynı zamanda ücretsiz bir şekilde hizmet imkânı sağlayan içerik yönetim sistemleri çok sayıdadır. Bazıları günümüzde çok fazla tercih edilir. Çünkü kullanımı basittir ve ara yüzü de gelişmiştir. Özellikleri ise fazladır. Bu yazımızda ise sizlere bu konudan bahsetmek istiyoruz. İşte açık kaynaklı içerik yönetim sistemleri;

Ulaş Utku Bozdoğan: İçerik Yönetim Sistemleri Nelerdir?

WordPress

WordPress içerik yönetim sistemi özellikle blog kullanıcıları tarafından tercih edilmektedir ve onlar için tasarlanmıştır. Günümüzde en fazla tercih edilen yönetim sistemi olarak bilinir. Peki, sadece blog için mi tercih edilmektedir. Hayır, sadece blok için değil aynı zamanda çeşitli web siteleri kapsamında da tercih edilir ve kullanılır. Şu anda mevcut halde bulunan web sitelerinin %25 wordpress ile kurulmuştur. Yani teknoloji, eğitim, haber, devlet ve aynı zamanda blog sitelerine wordpress ile kurmanız mümkün olmaktadır.

Ulaş Utku Bozdoğan: İçerik Yönetim Sistemleri Nelerdir?

Joomla

Yorumla açık kaynaklı içerik yönetim sistemlerinden bir tanesidir. WordPress ile kıyaslanacak olur ise joomla daha fazla ayrıntı bulundurur. Bunun yanı sıra modül ve bileşen kavramları mevcut haldedir. Joomla eklenti özel tema hazırlama gibi işlemleri yapmak wordpress’e göre daha uzun zaman almaktadır ve aynı zamanda maliyeti daha fazla olmaktadır.

Ulaş Utku Bozdoğan: İçerik Yönetim Sistemleri Nelerdir?

Drupal

Açık kaynak olarak geliştirilen bir diğer sistemde drupaldır. Çok uzun zamandır var olan ve iyi bir yönetim sistemi olarak bilinmektedir. Son derece güçlü bir kullanıcısı vardır ve pek çok özelliği mevcuttur. Diğer sistemlere göre altyapısı biraz farklıdır ve altyapısına dağıtım ismi verilir. Drupal dağıtımları modül eklentiden oluşmaktadır. Bunlar bir paket halindedir. Yani bir web sitesinin kuruluş amacına bağlı olarak bu paketler değişiklik göstermektedir. Örnek verecek olur isek web sitesi bir restoranta ait olacak ise yemek menüsü rezervasyon modülü ve aynı zamanda etkinlik takvimi gibi pek çok paket bulunmaktadır.

Ulaş Utku Bozdoğan: İçerik Yönetim Sistemleri Nelerdir?

Concrete5

Özellikle son zamanlarda daha fazla popüler olan açık kaynak kapsamlı içerik yönetim sisteminin bir tanesi de concrete5dir. Bu sistemin enterprise desteği mevcut haldedir. Web tasarımcılar ve aynı zamanda geliştiriciler için çok fazla tercih edilir.

Ulaş Utku Bozdoğan: İçerik Yönetim Sistemleri Nelerdir?

Modx

Çok fazla dil özelliği bulunan bir açık kaynak kapsamlı içerik yönetim sistemidir. Son derece iddialı olduğu bilinmektedir ve aynı zamanda ücretsiz bir şekilde hizmet verir.

Ulaş Utku Bozdoğan: İçerik Yönetim Sistemleri Nelerdir?

Bolt CMS

Genel olarak yazılım geliştiricileri ve aynı zamanda tema tasarımcıları için tercih edilen bir içerik yönetim sistemi olarak bilinmektedir. Diğer sistemlere göre bu sistem daha iyidir. Aynı zamanda ara yüzü geliştiği için kullanımı da basittir.

CMS Eklentisi Nedir?

CMS eklentisi nedir? Ne işe yarar? SMS eklentisinin açılımı; management systemdir. Bu sisteme sayesinde içerikler kolay bir şekilde yönetilebilir. İçerikleri yöneten sisteme de cms eklentisi adı verilir.

İçerik Yönetim Sisteminin Sahip Olması Gereken Özellikler

İçerik yönetim sisteminin sahip olması gereken özellikler vardır. Şimdi sizlere bu özelliklerden bahsetmek istiyoruz. İşte içerik yönetim sisteminin sahip olması gereken özellikler;

  • Çoklu site özelliği
  • Çok dil özelliği
  • Dijital varlık yönetimi
  • İçerik oluşturma
  • İçerik yönetme
  • Kullanıcı yönetimi
Ulaş Utku Bozdoğan: İçerik Yönetim Sistemleri Nelerdir?

İçerik Yönetim Çatısı Nedir?

İçerik yönetimi çatısı; web sitesine giriş sayfada bulunan içerikleri düzenlemek ve aynı zamanda değişiklik yapmaktır. İçerik yönetimi sayesinde web sitesini en kolay bir şekilde yönetebilir ve değişiklik yapabilirsiniz.

İçerik Yönetimi Sistemi Kullanmanın Avantajları

İçerik yönetimi sistemi kullanmanın avantajları vardır. Peki, en büyük avantajı nedir? En büyük avantajı kod bilgisine ihtiyaç duyulmaz. Aynı zamanda web sitesini istediğiniz zaman kolay bir şekilde yönetebilme hakkını elde edersiniz. İçerik yönetimi sistemleri kapsamında sitenin sayfalarını oluşturmak, menü ve kategori işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

En fazla Tercih Edilen İçerik Yönetim Sistemleri

Günümüzde pek çok içerik yönetim sistemleri vardır. Ancak bazıları daha fazla tercih edilir. Peki, en fazla tercih edilen içerik yönetim sistemleri nelerdir? En fazla tercih edilenler; wordpress, jomplla, drupal, concrete5 ve aynı zamanda modx dir. Bunların kullanımı kolaydır ve bir çok özelliği vardır. Bu nedenle de çok fazla tercih edilmektedir.

CMS’nin Sahibi Kim?

İçerik yönetim sistemlerine verilen ismin kısaltılmıştır. Peki CMS’nin sahibi kimdir? Bu soru bir çok kullanıcı tarafından merak edilir.1980 senesinde Tonguç Ösen tarafından kurulmuştur. Türkiye de en fazla jant üreten ve aynı zamanda ihracatını yapan kişidir. Otomobil jantı üretmektedir ve ihracatını yapmaktadır.

CMS Programı Nasıl Kullanılır?

CMS programı nasıl kullanılır? İlk olarak programı açmanız ve daha sonra kullanıcı adı, şifrenizi girmeniz gerekmektedir. Daha sonra ise site hakkında detaylı bilgi karşınıza çıkar ve onaylamanız istenir. Tamam, seçeneğinizi işaretledikten sonra işlem tamamlanır.